2020’den 2021’e kadar Ayakkabı ihracatı 11 ayda %23.1 artarak 926 milyon dolara ulaştı. Bu rakamın 1 Milyar Doları aşacağı tahmin ediliyor.
Sektörel ihracat verilerine göre, Türkiye'nin deri ve deri ürünleri ihracatı Ocak-Kasım 2021'de yüzde 28,8 arttı ve gelir 1,6 milyar dolara ulaştı.
Deri ve deri ürünleri sektörünün toplam ihracattan aldığı payın yüzde 0,8 olduğu bildirildi.
Rusya yüzde 33’lük bir artışla yılın 11 ayında sektörün ihracatının en fazla yükseldiği ülke olarak kayıtlara geçti. Rusya'ya ihracat 122,6 milyon dolar oldu. Rusya'nın Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatından aldığı pay ise yüzde 7,8 olarak gerçekleşti.
Almanya ihracat 11 ayda 120,3 milyon dolar olurken, Almanya'yı, 88,3 milyon dolarla İtalya, 78,2 milyon dolarla Irak, 77,1 milyon dolarla İspanya ve 64,6 milyon dolarla İngiltere takip etti.
Ayakkabıda Kritik Eşiğin Aşılacağı Bir Yıl
Deri ve deri ürünleri sektörü ihracatından en yüksek payı yüzde 58,8 ile ayakkabı aldı. Ocak-kasım döneminde en fazla ayakkabı ihracatı yüzde 27,5 artış ve 76,35 milyon dolarla Rusya'ya yapıldı. Rusya'yı, yüzde 21,9 artış ile 71 milyon dolarla Irak 63,6 milyon dolarla Almanya yüzde 15,9 artış ile izledi.
İspanya'ya 56,5 milyon dolar, Romanya'ya 38,5 milyon dolar ve İsrail'e 33,4 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı gerçekleştirildi.
Bu yıl ise en çok ihracat yapılan ilk 10 ülke arasında en yüksek artış yüzde 55,9 ile Libya'da kaydedildi.
"Gelecek yıl ayakkabı ihracatının 1,5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz"
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, ayakkabı ihracatında bu yıl çok iyi gittiklerini, yıllardır hedefledikleri rakam olan 1 milyar doların bu yıl ilk kez aşılacağını söyledi.
İçten, lojistik avantajı, tedarik zincirlerindeki bozulma, Avrupa'ya yakınlık uygun üretim maliyeti ve kaliteli üretim gibi nedenlerden dolayı Türk ayakkabı sektörüne yurt dışından yoğun ilgi gördüğünü belirterek, “Bu sayede 11 ayı yüzde 23'ü aşan bir ihracat artışıyla geçirdik. Bu başarıyı, yılın belirli bölümünde Kovid-19 tedbirleri birçok ülkede sıkı şekilde uygulanırken yakaladık." dedi. İçten konuya ek olarak
ayakkabı sektörünün tam vardiya çalıştığını, siparişlere yetişme gayreti içinde olduğunu belirtti. Ham madde tedarikinde yaşanan sıkıntılar ve zamlar nedeniyle bazı durumlarda problem yaşadıklarını, bir an önce bu sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.
İçten, "Bu yıl içerisinde Türkiye'ye yönelen ilginin somut meyvelerini görmeye başladık ancak gelecek yıl rakamlara daha iyi yansıyacak. Gelecek yıl ayakkabı ihracatının yüzde 50 artışla 1,5 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.
Comments