Banque de France Endeksi'ne (BdF) göre, ayakkabı perakende satışları, Omicron varyant dalgasının etkisini ve ardından 2021'in sonlarında kısıtlamaların yeniden başlatılmasına yönelik durumu yansıtmıştı.
Ancak, Şubat ortasından bu yana bu tür kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasıyla BdF Endeksi Mart ayında pandemi öncesi puanlara geri döndü, Durum, 2010‘daki başlangıç seviyesinin yüzde 20'den biraz altında.
Rapora göre ayakkabı satışları yıllık %10'dan fazla artışla bu dönemde yükselişe geçen kategorilerden biri oldu. Eurostat TCF (Tekstil, Giyim ve Ayakkabı) göstergesi de perakendenin normale döndüğünü doğrular gibi görünüyor ve 2015‘de olan rakama (-3 yüzde puanı ile) ulaşıyor.
Bununla birlikte, ticareti geliştirmeye yönelik raporunda Procos, 2022'nin ilk çeyreğinde satışların "mağazalarda (- %5,5) kombine mağazalarda ve ayrıca web‘de geçirilen sürenin düşüşte olduğunu (%1,8) belirtti. ,
Ayakkabıda %-14 ile, "satın alma gücünü etkileyen fiyat artışları, Ukrayna'daki savaş ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yarattığı endişe ortamı ve belirsizlik gibi unsurların tümü bazı satın alma kararlarını ertelemenin yanı sıra Fransız tüketicileri çok temkinli olmaya veya bazı eksiklikleri kabul etmesine neden oluyor. (www.procos.org, Nisan 2022)
Daha yüksek fiyatlar, daha sağlıklı ayakkabı perakendeciliği demek değil.
2021 yılının ilk çeyreğinde, Ayakkabı Tüketici Fiyat Endeksi (Eurostat tarafından) sağlık dinamiklerine anında tepki verdi. İlk başta geri çekildi, ancak enflasyonist baskıların onu 2021'in son aylarında yaptığı gibi yukarı itmesiyle Mart ayında hızla devam etti. Mart ayında ayakkabı perakendesindeki artışın bir kısmı böyle bir fiyat etkisinin sonucuydu.
Bununla birlikte, maliyet baskılarıba çözüm bulunamazsa perakende satışları er ya da geç kırmızıya dönebilir.
Perakendeciler ve tüketiciler karamsarlıkta birleşti…
Kötümser atmosferin artması her iki tarafta da belirgin ve derin olarak gözleniyor.
Nisan ayında (Mart ayında olduğu gibi) Eurostat tüketici anketi, aşırı görüşler arasında eksi 19,2 puanlık bir dengeyle, tüketici karamsarlığının pandemi sırasında kaydedilen en kötü puanları geçtiğini ortaya koydu.
Reuters'e göre (29 Nisan'da), “tüketici güveni, artan enerji fiyatlarına ve Ukrayna'daki savaşa ilişkin endişeler arasında azaldı ve COVID-19 kısıtlamalarının gevşetilmesinden kaynaklanan herhangi bir artışı gölgede bıraktı”. … ancak tüketiciler aynı zamanda serbest düşüşte, INSEE (Institut National de la Statistique et des Études Économiques) enflasyonun "son aylarda rekor seviyeden rekor seviyeye yükseldiğini ve Nisan ayında beklenmedik bir şekilde artarak %5,4'lük yeni bir zirveye ulaştığını" bildirdi.
Bu artış tüm haneleri etkilediği gibi, sabit maliyetlerinin kiradan hammaddeye, enerjiden tedarikçilere sıçradığını gören perakendecileri de etkiliyor” dedi. Dağıtım ve toplu tüketim sektöründe bir medya uzmanı olan LSA Conso'ya göre, "mağazaların %60'ından fazlası bu yıl ürünlerinin fiyatlarını artırabilir" (fashionunited.fr, Mart 2022).
TCF'nin genel endeksteki önemli ağırlığını göz önünde bulundurarak internet üzerinden genel Aylık Perakende Satış Endeksini referans olarak kullanıyor. Bununla birlikte, daha önce görüldüğü gibi, TCF fiziksel perakendesi pandemi dalgalarına karşı oldukça duyarlıyken, Mart 2020 itibariyle, internet üzerinden genel perakende ile korelasyon daha iyi durumdaydı ve bu makas açığı aynı yılın Mayıs ayından önce hiç görünmüyordu ( 2015 başlangıç seviyesinin yaklaşık yüzde 50 üzerinde).
Şubat 2021'de, genel TCF endeksi tamamen normale dönmeden hemen önce, online perakende endeksi pandemi öncesi puanın yaklaşık yüzde 40 puan önündeydi (yüzde 190 puan çubuğunda).
Zincir mağazalar ve webde toplam zaman geçirme süresi, ilk çeyrekte karşılaştırıldığında fiziksel mağazalardaki satışların oranı %5,5'den %1.8’e düşmüştü.
Online perakende lehine net bir pay kazancı olduğunu güçlü bir şekilde gösteriyor.
Comments