top of page
  • Izel Fenerci

BİR SONRAKİ İSTASYON: FİJİTAL DÜNYA

2000li yıllarla birlikte gelişimi hız kazanan internet dünyasının, kapılarını dijital dünyaya aralayalı çok olmadı.

Dijital dünya bize sosyal medya araçlarını ve yeni meslekleri bahşederken ardından gelen ve yavaş yavaş alt yapısı kurulmaya başlayan fijital dünyayı bugün konuğumuz olarak ağırlıyoruz.

Sanal bir dünyayı fiziksel dünya ile bağdaştıran bu devrim, kapılarını bize aralayan bir evren.

Evren diyorum çünkü bir çok konuda hayatımızı değiştirecek bir gelişmeyi bizlere sunuyor.

Fijital pazarlama ile markalar ve tüketici iletişimi farklı bir boyuta taşınıyor. Firma ürünleri ve müşterilerin aynı anda fiziksel ve dijital dünya köprüsünün kurulması amaçlanıyor.

Hiç bir ürünü üstünüze giymeden mağazadaki fijital ekran karşısında ürünlerin üstünüzde nasıl duracağını görmenizden, kuaförde saçınızı bir renge boyarsanız nasıl duracağına kadar mükemmel bir ön izleme imkanı da sunuyor. Bahsettiğim örnek fijital pazarlamanın tek bir özelliği tabi ki.

Fijital pazarlama en çok da perakendecinin işine yarayacak gibi duruyor. Dünyada Son 3-4 yılda fijitale adım atan bir çok sektörden firmalar mevcut. Starbucks bir dönem Pokemon Go ile anlaşıp ABD'deki mağazalarını Pokestoplara dönüştürerek mağazalara özel pokemonlar, ödüller vermişti. Brezilyalı moda perakendecisi C&A, kıyafet askılarına gerçek zamanlı “beğeni” sayaçları takarak mağaza müşterisinin alışverişe dair değerlendirmeleri C&A Facebook sayfasında da paylaşılmıştı.

Nike ise spor uygulamalarına geribildirim üreten bir fitness deneyimi yaratmıştı. ''Basketbol oyuncuları için Hyperdunk ayakkabılar, oyun sırasında oyuncunun her hareketini takip edip sonrasında iPhone’larla senkronize edebilien, istatistik tutmaya olanak sağlıyan bir ürün.'' geliştirmişti.

Türkiye'de ise geçen gün https://www.iha.com.tr/haber-fiziksel-magazada-dijital-alisveris-deneyimi-880235/ okuduğum haberde, Defacto'nun da Türkiye'de fijital dünyaya giriş yaptığı yönündeydi.


Marka, İstanbul Esenyurt'ta bulunan AVM'de açtığı mağazasında fijital deneyime yer vererek hizmet anlayışını biraz değiştirmiş.

Fijital Akıllı mağazada müşteriler ürünlere dokunma, deneme ve seçme imkanı gibi klasik imkanının yanında, kasa sırası ve ödeme süreçlerini yaşamadan, beğendikleri ürünleri akıllı ekranlardan satın alma fırsatını bulmuş. Aynı zamanda, modern localama sistemi ile müşterilere ferah ve keyifli bir alışveriş olanağı sağlamış.

Perakende sektöründe bir ilke imza atmanın mutluluğunu yaşayan Defacto kadar böyle bir sistemin Türkiye'de de görülmesi insanlar için gerçekten umut verici.

Ayakkabı, deri ve yan sanayi sektöründe de bu şekilde bir değerlendirmeyi bakalım hangi firma uygulamaya başlayacak?

Yenilik ve teknolojiyle kalın!





12 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page