top of page
Izel Fenerci

E-ticarette Alışılmış Tekelleşmenin Sonu Geliyor. Kanunlar Değişecek.

Dünyada ve Türkiye’de hızla büyüyen ve pandemiyle birlikte daha da öne çıkan e-ticarette, rekabeti bozan veya sınırlayıcı faaliyetlerin engellenmesi adına e-ticarette çok oyunculu bir yapının oluşturulması ve e-ticaretin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve yayılması amacıyla Meclise sunulan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik yapan Kanun teklifi Meclis kapanmadan kanunlaştırılacağı bildirildi.


Kanun teklifinin sebepleri arasında sektörün az sayıda e-ticaret pazar yerinde yoğunlaşmasının hem satıcıların hem de tüketicilerin bu online pazar yerine geliştirdiği bağımlılık ve bu durum ile birlikte gelişen problemler yer alıyor. Kanun teklifine göre

Takvim yılındaki net işlem hacmi 10, 30 ve 60 milyar lira olan Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılara yeni yükümlülükler getirilecek.

Konunun Meclise sunulmasının hemen ardından Meclis Sanayi Komisyonunun da ele aldığı yasa teklifinin görüşmelerine Ticaret Bakanı Mehmet Muş katıldı ve milletvekillerine durumu bildirdi. Muş; Perakende e-ticaret hacminin 2021'de 234 milyar liraya ulaştı. Bu hacmin yaklaşık 110 milyar lirasının aracılık hizmetini veren firmalardan geliyor. Düzenleme ile e-ticaret kapsamında yalnızca bir değil birden fazla oyuncunun olabilecek. Ürünlerini satmaya çalışan KOBİ’lerin korunacağı bir yapının sağlanması amaçlanıyor.  Düzenleme ile birden fazla oyuncunun pazarda yarışabileceği bir sistemin kurulması hedefleniyor.” dedi.

Muş,  kanun teklifine ilişkin yaptığı açıklamada; “Aşırı reklam ve 'para yakma' dediğimiz uygulamayı yaparak aslında firmalar sürekli zarar yazıyor ama pazar payı kazanıyor. Bunun bir amacı var, belli bir pazara ulaşmak. Dolayısıyla bunun biraz kontrollü yapılmasını arzu ediyoruz. Çünkü aşırı reklam ve para yakma, diğer oyuncuların dağıtım kanallarına ulaşmasının önünde engel oluyor. Bunun için kargo ve finansla alakalı özel atıflar yapıldı. Düzenleme, belli bir büyüklüğün üzerine çıkan platformlara kargo hizmetinin dışarıya verilmesini kısıtlıyor. Amacı dağıtım kanallarının açık olması ve yeni oyuncuların piyasaya girmesine imkan sağlanması. Düzenleme ile adil ve rekabetçi bir ortamın oluşması hedefleniyor. Ticaret Bakanlığı olarak e-ticaretin ihracatına da teşvikler veriyoruz. Onunla alakalı yeni kararlarımız çıkacak. Özellikle bu alanı da teşvik edeceğiz. ' İhracat yapıyorsanız, bütün burada saydıklarımızın dışına çıkarıyoruz. Burada hiçbir kısıta tabi değilsiniz. İstediğiniz kadar ihracat yapabilirsiniz.' Ayrıca çıkaracağımız yeni kararlarla, teşvik mekanizmalarımızla burada da firmalarımızı destekleyeceğiz.” dedi.

472 bin işletme elektronik ticaret pazarında

2019 yılında yüzde 9,8 olan e-ticaret genel ticarete karşılaştırıldığında 2021 yılında yüzde 17,7 olarak gerçekleşti.


2021 yılında perakende e-ticaret hacmi 234 milyar Türk lirası oldu.

2020 yılında 256 bin 861 olan e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısı, 2021 yılında bu oran yüzde 88 arttı ve işletme sayısı 484 bin 347’ye ulaştı.

Bu işletmelerin 472 bin 604’ü elektronik ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteriyor.


E-Ticaretteki Tekelleşme Ciddi Bir Oranı Kapsıyor.

İşletmelerin e-ticaret pazar yerlerine göre dağılımına bakıldığında

%74’ünün yalnızca bir, 

% 12’sinin iki,

% 6’sının üç

ve % 3’ünün dört ve üzeri pazar yerinde satış yaptığı biliniyor. 


Komisyon Oranları Artıyor.

Habere göre sektör çok az sayıda e-ticaret pazar yerinde yoğunlaştığı için hem satıcıların hem de tüketicilerin bu pazar yerlerine olan bağımlılığı artıyor ve bu sebeple pazaryerleri komisyon oranlarının cok yüksek olduğu bu yüzden komisyonun belli bir yüzdeyi aşmaması gerektiği gibi birtakım sorunları da beraberinde getiriyor.





14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page