top of page

Ekotürk’e konuşan TASD Başkanı Berke İçten: “Avrupa Gözünü Türkiye’ye Çevirdi.”

Izel Fenerci

TASD Başkanı Berke İçten, ayakkabı sektörünün gidişatına dair bilgi verdiği programda pandemi döneminin Uzak Doğudaki ayakkabı sektörünü durdurmasıyla Avrupanın gözünü Türkiye’ye çevirdiğini dile getirdi.

Çin Vietnam ve Endonezya’da pandemi sürecinde kapanmaların yaşanması, tedarikte oluşan sıkıntılar ve navlun fiyatlarının yükselmesi ile Avrupa pazarında çeşitlilik yaşandığını ve bir arayışa girildiğini belirtti. Tasd Başkanı İçten Türkiye’nin yaklaşık yolda 550 Milyon çift ayakkabı üretim kapasitesinin olduğunu ve dünyanın 6. Avrupanın en büyük üretim merkezi olduğunu söyledi.

İhracatta 280 milyon çift üretim ile dünyada 5. büyük ülke olduğundan bahsetti. Türkiye 2021 yılında ihracatta %20’lik bir artış ile 1 Milyar Dolara ulaştı ve yılı rekor kırarak kapattı.

2022’de de ilk çeyrekte sektörün %22’lik bir artışta olduğunu ve nisan ayı ortalamasını %50 artış ile beklediğini belirtti.

Tefe tüfelerin artışı sektörü etkiledi.

Türkiye ayakkabı sektöründe kullandıkları ürünlerin %65’inin ithal olduğunu özellikle yan sanayi ve ham madde tarafında uzak doğudan gelen ürünlerin olduğunu söyledi.

Emtia ve navlun fiyatlarının yükselmesi girdi fiyatlarının artışına sebebiyet verdiğini dile getirdi. Berke İçten konuşmasına şu şekilde devam etti;

“Yıllık enflasyon %70’e yakın geldi ve bu bizim beklediğimizin de üstünde bir orandı. Bu durumdan ötürü vitrinlere şu an %26-27’lik bir artışın olduğunu bunu mevsimin etkisi ile şu an satışta ve raflarda olan yazlık ürünlerinin geçen sene temmuz ve ağustos aylarında üretime başlanan ürünler olduğunu, şu an kışlık ürünlerin üretildiğini düşündüğümüzde diğer dönem vitrine yansıyan fiyatlarda daha fazla artış olacağını söyledi.

İthal Ürünlerin Yerlileştirilme Projesi

İthal ürünlerin yerlileştirilmesine dair planlar ve yatırımlar var önümüzdeki dönem bu yatırımların devreye girmesi ile mta fiyatlarındaki dalgalanmalardan daha az etkileneceğiz.

Ayakkabı sektörü için şu an tüm şartlar olumlu pandemi şartları ile birlikte talebe yetişememe sorunu ile karşı karşıya. Kapasitenin arttırılması gerekiyor.

Markalaşma Konusunda Yavaş da Olsa İlerleme var.

Ayakkabı sektöründe yatırım anlamında şartların olumlu olduğunu söyleyebiliriz. Markalaşma anlamında yurt dışında zincir mağazalarımız konkordotoya gitmek zorunda kaldı. Maalesef bu süreçte biraz sekteye uğrasak da yine de çok olumsuz değiliz.Önemli hazır giyim ve ayakkabı mağazalarımız yurt dışında mağazalarını açıyorlar. Dolayısıyla markalı ürün hususunda biraz yavaşlamış da olsak gelişme kaydediyoruz.

Sektör için özel olarak SGK Teşvik Uygulaması Gelmeli

Pandemi sürecinde kısmı çalışmalar ücretsiz izin anlamında desteklerimiz oldu. Ayakkabı emek yoğun bir sektör devletten en büyük beklentimiz emek yoğun sektörlere özel SGK teşvik uygulamasıdır. El emeği ile yapılan bir işçilik burada diğer sektörlere oranla çok daha fazla istihdam yaratılıp göreceli olarak daha az kazanılan bir sektör. Ortalama 320 bin çalışanımız var bugün ile itibaren baktığımızda otomobil sektörü ile karşılaştırdığımızda göreceli olarak çok küçük bir sektör olsa da 300 tane otomobil fabrikası kadar işçiye istihdam yaratan bir sektör. Dolayısıyla burada sektmrler arasında SGK maaliyetleri anlamında farklılaşma olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yapıldığı takdirde ayakkabı sektörünün büyümesi anlamında çok büyük bir yol katedileceğini ön görüyoruz. Şu anda büyük ölçekli fabrikalara ihtiyacımız var. Özellikle İspanya’dan Almanya’dan İngiltere’den ciddi anlamda büyük tedarik zincirleri, büyük miktarlı ürün alabilmek adına üretimlerini Çin’den Endonezya’dan Türkiye’ye kaydırabilmek adına arayış içindeler. Ancak şu an onlara cevap verebilecek kapasitede fabrikalarımız sınırlı. Kapasitedeki fabrikaların olabilmesi açısından da iş gücü maaliyetlerinde de bir revizyon yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda bakanlıklarımızda temaslarımız var önümüzdeki zamanlarda burada bir rahatlama sağlanması takdirde ayakkabı ihracatında bunun çok olumlu ve hızlı bir etkisi olacağını düşünüyoruz.

FED’in Kararı Önemli

Önümüzdeki dönemde FED’in faiz arttırımı ile doları kuvvetlendirmesini bununla birlikte mta fiyatlarının bir tık gerilemesi ve normalleşmesi en azından dalgalanmaların azalacağını bir miktar ön görüyoruz.Bunun olması ayakkabı sektörünü maliyetlendirme açısından daha ön görülür bir süreç sağlayacaktır.

Türkiye’de Büyük Üretim Fabrikalarının Kurulması Avrupa İçin Önemli

Ayakkabı sektörümüzde son 10 yıla bakıldığında büyük bir pazar çeşitliliği ve ihracat artışı elde etti. Geçen ay TASD’ın organizasyonu ile 66.Kez yapılan AYMOD Fuarı’na 60’a yakın ülkeden önemli ziyaretçiler ve heyetler geldi. Amerika ve Japonya gibi uzak ülkeler çalışmakta istekli olduklarımız. Onlar açısından da üretimlerini sadece Asyada yaptırmak önemli bir risk üretimi tek bir noktadan yaptırmanın sıkıntıları da var. Avrupa’da Üretim çeşitliliğini sağlayabilmek açısından Türkiye önemli bir ülke aynı zamanda pazar yakınlığı üretim kapasitesi ve Avrupa Birliği ile noktasında da gümrük birliği içerisinde dolayısıyla Türk Ayakkabı Sektörü Avrupa açısından ziyaret edilen bir ülke haline geldi. Batı Avrupa’da üretimi ilerleyen zamanda daha fazla arttıracağımızı ön görüyoruz.

AYMOD Günden Güne Önemini Arttırıyor.

Aymod Fuarı 33 yıldır aralıksız olarak yılda 2 defa düzenleniyor. Bu yıl TASD Dernek tarafından gerçekleştirilen fuar 32.200 metre kare net 62 bin metre kare brüt bir alanda düzenlenerek rekor kırdı.

Avrupa’da takip edilen İtalya’da düzenlenen önemli moda fuarlarından Micam ve Garda Moda Fuarı’na katılımın zayıfladığı bir dönemde Aymod Fuarı 30 bin metrekareyi aşarak gerçekleştirilmesi ile istatiksel anlamda Aymod’un şu an Avrupanın en büyük ayakkabı moda fuarı olduğunu söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde özellikle İtalyan İspanyol Almanya ve Portekiz firmaları bizim fuarımıza katılım sağlayarak burada ürünleri sergilemek istediklerine dair talepleri bize ulaştı. Diğer fuarda salonumuzu bir salon daha arttırarak 140bin metre karenin üzerine çıkacağımızı ön görüyoruz. Bu açıdan baktığımızda fuarcılık anlamında önemli bir yol kat ettiğimizi söyleyebiliriz.” diyerek Tasd Başkanı Berke İçten konuşmasını tamamladı.










12 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page