top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube
  • Izel Fenerci

İnternet  Alışverişlerinde Kargoyla İade Dönemine Son.

Perakende sektöründe BORIS (buy online, return in store-çevrimiçi satın al, mağazada iade et) yükseliş dönemine geçti.Sistem  sadece ABD’de geçtiğimiz bir yılda yaklaşık yüzde 48 oranında artış gösterdi. Müşterilere çevrimiçi aldıkları ürünleri paketleme ve kargo derdi olmadan iade etme şansı sunan sistemde markalar için en büyük avantaj gelirlerin korunması, mağaza trafiğinin ve müşteri sadakatinin artırılması olarak gösteriliyor.

TÜRKİYE’DE SÜREÇ AYNI ŞEKİLDE İLERLİYOR.

Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, konu ilgili “Perakende sektöründe dünya ortalamasının üzerinde teknoloji kullanımı söz konusu ve pandemi de bunu çok tetikledi. Hızlanan dijitalleşme sürecinde Batı Avrupa, Amerika seviyesinde olmasak da onlara yakın ilerliyoruz. Tüketici artık bütünleşik bir satın alma deneyimi yaşamak istiyor. Online alıp, mağazadan iade etmek istiyor ya da mağazadan teslim almak istiyor. Mağazadan beğenip, online sipariş verip, evine ya da iş yerine teslimat istiyor.”dedi.

LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük  “Mağazalarımızın olduğu yerler İnternet altyapısının çok geliştiği ülkelerde değil; bu anlamda çok yaygın değil. Pandemiden sonra alışverişin hızlandı ancak mağaza trafiği artarken; online taraftaki büyüme yavaşladı. Türkiye’de de ABD’deki kadar yüksek oranlarda olmasa da tüketiciler bu sistemi tercih ediyor” diye konuştu.

DEZAVANTAJI VAR MI?

Uzmanlar BORIS’in markanın mağaza sayısına doğru orantılı olarak avantaja dönüşebileceğini belirtiyor ancak benzer şekilde personelin iş yükünün de artırılabileceğini öne sürüyor. Bugün bir çok  marka, rekabet gücünü korumak adına iade ücretini karşılamayı teklif ediyor fakat abu sistem yine en çok markaların kârlılığı için olumsuz bir etki yaratıyor. Tüketicinin aldığı bir ürünü mağazada iade etmesi şirketler için daha kârlı oluyor zamandan ve maliyetten tasarruf sağlıyor.

H&M, Zara, Abercrombie&Fitch gibi şirketlerin de bulunduğu markalar, iade oranlarını ve masraflarını kontrol altına almaya çalışırken; online alışverişlerde iade ücreti almaya başladı. Önümüzdeki dönemlerde uzmanlar bu trendin gittikçe yayılacağı yönünde ; ABD’de Ulusal Perakende Federasyonu’na göre, her 1 milyar dolarlık satış için ortalama bir perakendecinin 166 milyon Dolar değerinde ürün iadesi aldığı kaydedildi. Türkiye’de ise markalar henüz bu uygulamanın uzağında yer alıyor.


4 görüntüleme0 yorum

Commenti


bottom of page