İstanbul Sanayi Odası (İSO) 22. Grup Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Komitesi’nin düzenlediği, “Ayakkabı ve Yan Sanayii Sektör Toplantısı Ekonomik Görünüm ve Sektöre Yansımaları” konulu genişletilmiş sektör toplantısı, Sektör Komitesi Başkanı Cem Kubilay Kaban öncülüğünde İSO Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Kurun baskılanması, artan maliyetler ve Çin’in piyasaya dönmesi gibi nedenler bu konuda etkili.
İDMİB Başkanı Güven Karaca, “İhracatı kura, iç piyasayı Çin ve Uzakdoğu’ya teslim etmeyelim” dedi.
Toplantıda bu dönemde üretilen malları iç piyasaya ve ihracata yetiştirilemediğinden, hammadde sıkıntısından bahsedilirken 2022’nin son çeyreğinde ise Çin pazarının açılmasıyla AB’deki alımların bu bölgelere kaydığına işaret edildi.
Kapasitelerin yetmemesi ve daha fazla üretime ihtiyacın olduğu da konuşuldu. Değişken bir ekonomide mücadele içinde olan sektörde
1 trilyon TL’ye yakın kaynak girişi EYT ve benzer durumlardan ötürü olabileceği konuşuluyor.
Bu durum talep tarafını hareketlendirerek %4-5 gibi bir büyümeyi sağlayacağı belirtildi.
Ayakkabı sektöründe ihracat artışının dünya ticareti ile paralel gerçekleştiğinden bahsedilirken ABD ve Avrupa Merkez Bankaları’nın yüksek faiz politikalarına karşı, yavaş yavaş birtakım tepkiler verilmeye başlandığı bu politikanın bir süre daha süreceği belirtildi. 2023 yılının seçim yılı olması sebebiyle, asgari ücrete yapılan zamma ek olarak bir ara zam daha yapılabileceği düşünülüyor. Hayata geçirilecek EYT düzenlemesi ile ilgili KGF paketine gelince, kredi paketinin bir nebze de olsa iş dünyasının EYT maliyet yükünü hafifleteceği toplantının konuşma konuları arasındaydı.
Kurda da seçime kadar bir hareket olabileceği bekleniyor.
Comments