top of page
Izel Fenerci

Navlun Fiyatları Yarı Yarıya Düştü.

Deniz ticareti için navlun fiyatları, yüksek enflasyon ile tüketici talebin düşmesi ve küresel tedarik zinciri sorunlarının hafiflemesiyle  düşüşe devam ediyor. Dünya Gazetesi’nin haberine göre; “Freightos Baltık Küresel Konteyner Endeksi’nin değeri (40 inç HC konteyner maliyeti) bu yılın başında 9 bin 293 dolar seviyesindeyken, 9 Eylül itibarıyla 5 bin doların altına indi.”

Navlun piyasasındaki taşımacılık ücretleri şu şekilde değişti;

Baltık Kuru Yük Endeksi (Baltic Dry Index-BDI), 2021 ekim ayında 5 bin 650 puan ile 2008'den sonra kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı ve sonra düşüş eğilimine geçti.

Küresel ekonominin önemli bir göstergesi  olan endeks, Ocak 2022’de 2 bin 200 puan seviyelerinde bulunurken, 9 Eylül 2022 itibarıyla bin 213 puan seviyesinde durumu izledi.

Freightos Baltık Küresel Konteyner Endeksi Küresel ticaretin 12 mühim deniz yolu şeridindeki konteyner navlun oranlarını ölçüyor.  Endeks bu yılın başında 9 bin 293 dolar seviyesindeyken, 9 Eylül itibarıyla 5 bin doların altına düştü.

Endekse göre ayrıca Çin'den ABD'nin Batı Kıyıları bölgesine konteyner maliyeti, yılın başına göre yaklaşık 60 düştü ve 4 bin dolar seviyesi izledi.

Asya'dan Avrupa'ya gönderilen bir konteyner maliyetleri yüzde 50’den fazla düştü ve  fiyatı 8 bin doların altında izledi.

Çin şu an sipariş edilen konteyner gemisi kapasitesinin yaklaşık yüzde 54'ünü kontrol etse de, Pekin'in sıfır COVID-19 politikası sebebiyle Çin'deki aksaklıklar küresel tedarik zincirini hala olumsuz etkiliyor.

Yine de analistlerin görüşleri şu şekilde; “Tedarik zincirinde baskıların hafiflemesi, Walmart vb büyük perakendecilerin ürünlerini daha erkenden tedarik etmeleri, talebin düşmesi ve küresel ekonomide olası resesyonun etkisiyle navlun oranlarının yılın geri kalanında düşmeye devam etmesini öngörüyoruz.”

Bazı limanlarda gemi sıkışıklığı sürüyor

Almanya'nın önde gelen ekonomi enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü'ne (IfW) göre, 7 Eylül itibarıyla küresel olarak taşınan tüm malların yaklaşık yüzde 11'i önemli limanlarda sıkışmış durumda olduğu dile getirildi. Söz konusu tıkanık ve yüksek yakıt masraflarının navlun oranlarının COVID-19 salgını öncesi seviyelere düşüşüne key vurduğu ve yüksek nakliye maliyetlerinin global ticarette toparlanmayı baskıladığını analiz etti.

Gemi Şirketlerinin Yeni Teknoloji Arayışı Navlun Fiyatlarını Etkiliyor.

Gemi şirketlerinin karbon emisyonlarını büyük oranda aza indirgeyecek yeni teknolojilere ve yakıtlara milyarlarca yatırım yapması navlun fiyatlarının daha fazla düşmesine  engel oluyor. Rusya-Ukrayna savaşı artan enflasyonist baskılar  da bu durumu önemli ölçüde etkiliyor.

Habere göre; “Enflasyon ve kısıtlayıcı para politikalarının dünya ekonomisinin büyüme hızını düşüreceği öngörülürken, COVID-19 salgını ve Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş da küresel ekonomiye ilişkin belirsizliğin sürmesine neden oluyor.”

Ayrıca, deniz taşımacılığına yönelik beklenen yeni karbon emisyonu düzenlemelerinin bazı şirketleri filolarını genişletme konusunda temkinli olmaya itmişti. Bu arada, küresel denizcilik şirketlerinin birçoğu karlı bir yıl geçirirken, bu şirketlerin filolarına yeni gemiler eklemesi bekleniyor.


24 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page