Artan müşteri talebi, yükselen nakliye konteynırı fiyatları, limanlardaki darboğazlarla birleştiğinde, otomobilden ayakkabı sektörüne kadar firmalar ürün tedarikinde sorunlarla karşılaşmaya başladı.
Özellikle, Amerika'nın en büyük giyim ve ayakkabı satıcılarından bazıları, bu baskıyı arttıran bir problemden bahsediyor: Vietnam'daki fabrikaların kapanmasının nedeni ikinci koronavirüs salgını olarak görülmüştü. Bu, PacSun'dan Nike'a kadar bir çok markayı, ürün tedariğine etkisi konusunda uyarı niteliğinde oldu.
Eylül ayı sonlarında Nike (NKE), CEO'sunun güçlü tüketici talebine dikkat çekmesine rağmen, tedarik zinciri sorunları Nike’ın 2021 yılı satış grafiğini düşürdü.
Nike, ayakkabılarının yaklaşık dörtte üçünü Güneydoğu Asya'da, üretiminin %51'ini Vietnam ve %24'ünü Endonezya'da yapıyor.
Ancak Vietnam hükümeti, fabrikalarına Temmuz'dan Eylül'e kadar bazı haftalar pandemiden ötürü zorunlu olarak kısıtlama getirdiği için Nike, 10 haftalık üretim kaybı yaşadığını söyledi.
Nike'ın Finans Direktörü Matthew Friend, Yakın zamanda olabilecek bir kazanç aşamasında bile şirketin Ekim ayından itibaren aşamalı olarak gerçekleşmesini beklediği fabrikalar yeniden açılmaya başlasa da, tam üretime geçmenin birkaç ay sürebileceğini söyledi. Şirket yöneticileri bu görüşme sırasında Nike'ın Vietnam'daki giyim fabrikalarının yarısının şu anda kapalı olduğunu dile getirdi.
Vietnam, spor markası Under Armour'un ayakkabı ve giyim üretiminin üçte birini oluşturuyor. Under Armor'un (UA) CEO'su Patrik Frisk, Ağustos ayındaki en son üretim çağrısı sırasında, fabrika kapanmalarının oradaki tedarik zinciri üzerindeki etkisini yakından izlediğini ve bunu "gelişmekte olan bir durum" olarak nitelendirdiğini söyledi.
Ugg, Coach ve Michael Kors tedarik durumu açık etti.
Vietnam’ın, özellikle giyim ve ayakkabı için ABD adına çok önemli bir tedarikçi olduğu biliniyor.
Bir endüstri grubu olan American Apparel and Footwear Association (Amerikan Giyim ve Ayakkabı Derneği)'ın başkanı ve CEO'su Steve Lamar, "Vietnam, Amerika Birleşik Devletleri'nin sektör açısından önemli bir tedarikçisi. Bizim en büyük ikinci büyük giyim ve ayakkabı kaynağımız," dedi. AAFA'ya göre Çin, en büyük giyim ve ayakkabı tedarikçisi konumunda.
Geçen ay bir araştırma notunda, BTIG analisti Camilo Lyon, son yıllarda Vietnam’ın Çin'e karşı güçlü bir tedarikçi olarak sektöre hizmet ettiğini ancak Nike ve Adidas gibi spor ayakkabı markalarının Vietnam tedarik zincirinde kesintileri yaşama riski altında olduğunu belirtti.
Vietnam'da önemli ölçüde üretimdeki problemlere maruz kalan diğer markalar arasında Ugg yapımcısı Deckers Outdoor (DECK), Columbia Sportswear, Coach ebeveyn Goblen (TPR) ve Capri Holdings (Michael Kors markasının sahibi) de yer alıyor.
Vietnam'daki fabrikalar, karantina sona erdiğinde normal şekilde çalışmaya başlayacak ancak üretim hatları aktifleştiğinde Vietnam’ı başka bir sorun beklediği ön görülüyor. Genç perakendeci PacSun "Vietnam fabrikaları da karantina sonrası işçilerin işe geri dönmesini sağlamakta büyük olasılıkla sorun yaşayacak" dedi, tatil sezonunda bir etki bekliyor.
PacSun başkanı Brieane Olson, CNNBusiness ile Ağustos ayında yaptığı bir röportajda, mallarının yaklaşık %10'unun Vietnam'dan tedarik edildiğini söyledi. Olson, perakendecinin devam eden küresel tedarik zinciri gecikmeleri nedeniyle bu yıl okula dönüş malzemeleri için zaten iki ila dört haftalık bir gecikmeyle uğraştığını söyledi. Şimdi, kış ve tatil sezonu için yeni ürünlerin de dört haftalık bir gecikmeyle karşı karşıya kalacağını ve kot pantolon, üstler, kazaklar ve sweatshirtlerde yeni moda ve stilleri zamanında mağazalara sokmanın zor olduğunu söyledi.
Bu durumun tüketici üzerinde ek bir etkisi olduğunu da belirten Olson “Daha az ürüne sahip olmak, perakendecinin indirimleri geri çekeceği anlamına geliyor çünkü "buna gerek yok" dedi.
Comentarios