11 Haziran 2021 tarihli Nusretle iş ve yaşam sohbetleri programına TASD Başkan Adayı Berke İçten katıldı.
İçten 2019 Ayakkabı sektörü verilerine göre 24 milyar çift ayakkabı üretiminin gerçekleştiğini söyledi
“Dünyada 6. Avrupada birinci ayakkabı üretim merkeziyiz.”
Berke İçten dünyadaki ayakkabı üretiminin %2.5 dilimlik bir yüzdesine sahip olduğumuzu, Asya ve Uzakdoğu üretiminin dünyada daha önde olduğunu dile getirdi.
“Türkiye sektörde pazar çeşitliliği elde etmeye başladı.”
İçten konuşmasında “Ayakkabı Sektörü 2014 yılında ayakkabıya getirilen ek vergi uygulaması ile yeniden şekillendi ve kendini buldu.
Sektörümüz 2014’den önce yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ayakkabı ithalatı 600-650 milyon dolarlık bir ayakkabı ihracatına sahipti. Dolayısıyla 350 milyon dolarlar seviyesinde cari açık veren bir sektördü. Bu sırada ayakkabı fabrikalarının kapandığı çalışanlarımızın umutsuzluğa düştüğü sıkıntılı bir dönem geçirmiştik. Devletimizin çeşitli kademelerine bakanlarımıza problem yaşadığımız konuları dile getirdik ve en sonunda 2014 yılında ayakkabı sektörünün korunması gerektiğine karar verildi. İthal ayakkabıya suni derilerde %30 deri ayakkabılarda da %50’lik bir ilave gümrük vergisi uygulaması getirildi. Bunun sonucunda geldiğimiz noktada tablomuz tam terse döndü. İhracatımız 1 milyar dolara yaklaştı 950 milyon dolar seviyesine geldi ithalatımız da aynı şekilde 500-600 milyon dolarlar seviyesine geriledi. Dolayısıyla 350 milyon dolarlık cari açık veren bir sektör 350-400milyon dolar cari fazla veren bir yapıya döndü.” diyerek sektörün gelişim sürecini açıkladı. Üretimin ve ihracatın desteklenmesi anlamında karşılık gördüğünü dile getirdi.
“İhracat pazarında her şeye rağmen gelişim sağlandı.”
Bu süreçte 3 ihracat pazarımız olan Rusya, Ukrayna ve Irak pazarlarımızda yaşadıkları politik problemlere rağmen Türk Ayakkabı Sektörü gelişim kaydetti.
TASD Başkan Adayı Berke İçten Pandemi sürecinde sektörün yaşadığı süreç hakkında da konuştu. Bu süreç için “Ayakkabı sektörü 2019’da 990 Milyon dolar kadar İhracat rekoruyla kapanmıştı. 2020 Ocak, şubat, mart döneminde ihracatta ciddi bir artış halindeyken pandeminin gelişi sektörü ilk etapta olumsuz etkiledi. Üreticilerin elindeki siparişlerin iptal ettirilmesi yurt içi ve yurt dışı satışların durması ve dondurulması üreticilerin elinde stokların kalmasına sebep oldu. Bu sorunlar ayakkabı sektörünü yordu.
“Ayakkabı Emek yoğun bir sektör”
Berke İçten özellikle İşçilikte “Sayacılık” tarafının bu işin emek yoğun tarafı olduğunu belirtti. O bölümde biraz sorunların yaşandığını, 1 Haziran itibariyle açılmalar sayesinde bu durumun geride kaldığını umut ettiğini cümlesine ekledi.
Önümüzdeki Yıllarda Türk Ayakkabısı’nın Yurt Dışında Şansı Yüksek
İçten “Şu an deri ayakkabı anlamında en ekonomik ve cazip üretim merkezlerinden biriyiz bunu avantaja çevireceğimizi düşünüyoruz. 2021’de ayakkabı sektöründe ilk 4-5 aylık gelişme açısından 2020ye oranla %19luk bir artış kaydetti. Bu da bizlere sektörün bir ihracat rekoruyla kapanacağı sinyalini veriyor. Bu durumdan memnunuz.” diyerek sektörün umutlu gidişatını açıkladı.
“Ayakkabılar firma anlamında yüz değiştiriyor mu?”
Konkordotoların ayakkabı sektöründe elbet değişim yarattığını ama sektörün yaralarını sarmaya çalıştığını dile getiren İçten, “Sektör karanlık bir tünelin içinden geçti ama artık tünelin ucunu görüyoruz.” Bu noktadan sonra geçmişte sektör kaybettiği değerleri kat ve kat fazlası ile yerine koyacaktır.” dedi. Konuşmasına devam ederken TASD Adaylığı için yaptığı açıklamada;“Biz de el birliği ile böyle bir dönemde Türkiye Ayakkabı Sanayiciler Derneği Yönetimine aday olarak, güzel bir yönetim kurulu oluşturarak bu süreci hızlandırmak dünyanın Türkiye’deki ayakkabı sektörü ile entegrasyonunu hızlandırmak için kolları sıvadık” diyen Berke İçten, Nusret Kafasıbüyük’ün programında TASD’ın ayakkabı sektöründeki yerini de anlattı.; “TASD 1984-85li yıllarda kurulmuş daha sonra 92-93lü yıllarda yönetim başkanlığını yapan sayın Büyükekşi döneminde Türkiye Bakanlar Kurulu ibaresine almış. Türkiye’deki Ayakkabı sektörünü en yetkili temsiliyetini sağlayan sivil toplum kuruluşudur. Bugün itibariyle 700 sanayici üyesine sahip derneğimizin üyeleri Türkiye’deki ihracatın çok büyük bir bölümünü gerçekleştiren firmalardır.”
“TASD Önemli işlere imza atan bir sivil toplum kuruluşu”
Berke içten kuruluşa dair yaptığı konuşmada “TASD geçmişte olduğu gibi bugün de önemli işlere imza atan bir dernektir. AYMOD Fuarı’nın organizatörüdür. bununla birlikte İthalatta ek verginin baş mimarıdır. Ayrıca ayakkabı sektörünün birlik ve beraberliği üstüne önemli bir mihenk taşıdır. Ayakkabı sektörüne dair tüm sorunları üretim, ithalat, istihdam anlamında devlete ulaştıran önemli bir sivil toplum kuruluşu” olduğunu söyledi. TASD Genel Kurul Toplantısı 20 gün İçerisinde gerçekleştirileceğini belirten İçten, “Burada mevcut başkanımız Sabur Endican Bey’e ve aynı şekilde bu birleşmeye katkıda bulunan diğer aday olan arkadaşımız sayın Yavuz Bey’e bu birleşmeye katkıda bulunan tüm arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Ayakkabı sektörünün önemli sıkıntılı bir gününde seçimle sektörü uğraştırıp yormadıkları için teşekkür ediyorum.” diyerek süreçteki memnuniyetini belirtti.
İçten TASD İçin toplam 18 Projesi olduğundan bahsetti.
İçten, Ayakkabı sektörünün büyümesi gerektiğini ihracat anlamında dünyaya açılması ve entegre olması, yurt dışı alım heyetlerini Türkiye’ye gelerek güvenli bir şekilde istedikleri ürünleri istedikleri fiyata ve kaliteye yaptırabilecekleri bir şekilde karşılarında ciddi bir kurumun olduğu TASD çatısı altında kurulacak yapıyla bu güvenli alışveriş ortamının sağlandığı bir yapıyı kurmak istediğinden bahsetti.
Ev hanımlarını istihdama katacaklar
İkinci olarak Ayakkabı üretiminin önemli bir parçası olan sayacılığın üretiminin (Sektörde üst kısmındaki parçaların birbirine dikilmiş olduğu deri parçaları olarak geçer.) hayati önem arz ettiğini maaliyetin ve işçilin en yüksek olduğu kısmın burasının olduğunu söyledi. Bu konuya dair çözüm ile ilgili olarak belediyelerimizle kosgeble İşkur ile bir işbirliği gerçekleştirerek hanımlarımızı sürece dahil edilebilecek bir organizasyonu gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Devletin de katkısıyla görüşmelerin yapıldığını sektöre hem üretim yapacak hem eleman yetiştireceklerini söyledi.
Dijital Dönüşüm İçin Planlar Hazır
Ayakkabının dijital dönüşümden geride kalmaması gerektiğinden bahseden İçten, burada yapılacak etkinlikler ve kurulacak online platformlarla b2b satın alma ve toptan satış anlamında üreticilerimizle alıcıların buluşabildiği bir ortam oluşturacaklarını amaçladıklarını söylerken hem üyeleri e-ticarete hazırlamış hem de toptan ticarete başlatmış olacaklarını açıkladı.
AYMOD Fuarı’nı Uluslararası bir Fuar Haline Getirmek Hedef
Berke İçten, Yurt dışından daha fazla firmanın katıldığı ve satın alma heyetinin getirildiği bir fuar haline dönüşmesi için çalışmak istediğini belirtti.
Fuarı çeşitli ülkelere açmak istediklerini,
Aymod Almanya İngiltere Fransa italya gibi fuarları gerçekleştirmek o ülke pazarına uygun üreticilerimizi firmalarla buluşturmayı planladıklarını söyledi.
Kendi Koleksiyonlarımızı oluşturmak istiyoruz.
Moda Haftası ile ilgili dünyada trend olup onu taklit etmek değil kendimizden de bir şeyler katarak kendi tarzımızı ve modaya katkı sağlayarak tasarımcılarımızı ve üreticilerimizi daha fazla buluşturarak kendi tarzımızı ve koleksiyonlarımızı da hedefimize katmayı istediklerini bildirdi.
TASD Başkan Adayı Berke İçten yeni dönemdeki hayalinin bu sektörün dünya ihracat pazarında hak ettiği noktaya gelmesini sağlamak olduğunu söyledi.
İhracatı %1’den %3’e çıkarmak demek iş hacmimizi üçe katlamak demektir bu büyük bir şey. Ülkemizi arzu ederiz ki ilk 3 içerisine sokabilmek bunu görmek isteriz olumlu bir tablo oluşturur.” dedi.
Yapmaya çalıştığımız en önemli şey çok geniş katılımlı bir yönetim oluşturabilmek
“Çalışma komite ve gruplarımız olacak. Fuarcılık alanında uzman olan arkadaşlarımızı Fuar komitemizde dış ticaret alanında uzman arkadaşlarımızı Dış ticaret komitemize dahil edeceğimiz farklı 12-13 komitemiz olacak. Bu komitelerimizle derneğimizin 100’e yakın üyesini sürece dahil etmiş olmayı umut ediyoruz. Böylece katılımlarımızı geniş bir paya yaymış olacağız. “ diyerek Berk İçten yapmak istediklerini konuşma esnasında paylaştı. TASD Şu an 720 aktif üyeye sahip. Sanayicinin gücü ne kadar artarsa üye sayımız da o kadar artar.” diyen İçten özellikle Anadolu illerinde aktif sayılarını arttıracaklarını ileride de şubeleşme yoluna gitmek gibi bir strateji güttüklerini bilinilirlik arttırmak istediklerini dile getirdi. Çırak yetiştirilmesi açısından sektörün kurmuş olduğu Türkiye Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı’nın olduğunu söyleyen içten “Buradaki faaliyetlerimizi arttıracağız özellikle sayacılıkla ilgili faaliyetleri de hem üretim hem de eleman yetiştirmeye dair arttıracağız.” dedi
“Ayakkabı yan sanayi konusunda sektör sıkıntılı”
İçten, hammadde ve yan sanayi konusunda sektörün problemleri olduğunu söyledi. Suni deriler ve taban ve yapıştırıcı hammeddesimde artışlar olduğunu bu yüzden üreticileri zorladığını yan sanayide fiyat istikrarının sağlanabilmesi için çalışmaların yapılacağını söyledi. Birlik ve beraberlik vurgusu yapan İçten“Biz hepimiz aynı gemideyiz. Ayakkabı üreticisi bu malı satıp ihraç edecek ki ayakkabı sanayisi çalışabilsin bu nedenle el birliği ile sektör bu sorunun üstesinden gelmek zorunda.” ifadesini kullandı.
Ayrıca sektörün bütün paydaşlarını bir araya getiren güzel bir yönetim kurulu oluşturmayı hedeflediklerini ortak çalışma kültürüyle problemlerin aşılabileceğini söyledi.
“Biz birbirimize rakip olmak istemiyoruz.”
Sektörde eskiden birtakım listelerde bölünmelerin ve rekabet ortamının oluştuğunu söyleyen İçten, birbirimizle değil İtalya İspanyol ve Portekiz gibi ülkelerle rakip olmak istediklerini enerjiyi dışarı yönelterek ülkenin hem ihracatına hem de döviz girdisine katkıda bulunmak istediklerini dolayısıyla bu birliği devam ettirerek sektörü layık olduğu noktalara çıkaracağız diyerek konuşmaya son sözlerini ekledi.

Comments