Duygu Gözde Arslan’ın sunduğu A Para programında İçten sektörde merak edilen sorulara cevap verdi. TASD’ın dinamik başkanı İçten'in sektöre dair konuşması şöyle;
“Ayakkabı sektörü yaklaşık 15 bin işletmeye 350 bin civarı çalışana sahip 1 milyar dolarlık ihracat hacmine sahip yan sanayimiz ce etkileşimde bulunduğu sektörleri de bulundurursak yaklaşık 2 buçuk milyon insana dolaylı ve direkt olarak iş imkanı sağlayan büyük bir sektördür.
''400 Milyon dolar cari açık veren bir sektörden 400 milyon dolar cari fazla veren ve ihracat rekoruna giden yol''
Ayakkabı Sektörünün şu anki haline gelmesi tesadüf değildir bunun temeli Ağustos 2014 ‘de Türkiye’de “ithal ayakkabıya ek vergi” uygulaması ile atılmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatları ile gelen ek vergi sayesinde Ayakkabı sektörü uçurumdan dönen bir sektör olmuştur. O yıllarda 1 milyar dolar olan ayakkabı ithalat rakamımız 600 milyon dolar seviyesinde ayakkabı ihracatımız vardı. 400 milyon dolar cari açık veren ayakkabı sektörü 2014 yılından bu güne kadar çeşitli yatırımlar yaparak iç piyasada ölçek ekonomisini yakaladı. İthalatın da gerilemesini sağladı. Ayakkabı sektörü ihracatını arttırarak devlete verdiği sözü bugün tutmuş olmanın mutluluğunu yaşıyor.
Rusya Ukrayna ve Irak gibi en büyük üç müşterimizin yaşadığı politik sorunlar ayakkabı sektörünü olumsuz etkilemiş olsa da Türkiye Fuarlar ve tanıtımlardan geri durmamış ve sektörde ihracatını arttırabilmiştir. İç piyasalardaki konkordato ile ayakkabı sektörü, kendisini daha fazla dışarıda aşmış ve dünya ile entegre olmak için her türlü girişimde de bulunmuştur.
Ayakkabı sektöründe ithalatla ilgili %30 ve %50 oranında getiren ithalata ek vergi ile birlikte önemli alım grupları iç piyasaya döndü ve iç üretimin artması bunu tetikledi. Sektör maliyet avantajı elde etmeye başladı bir yandan da devletimizin de desteği ile yurt dışında İtalya ve Amerika’da düzenlenen fuarlara büyük sayılarla katılım sağlandı.
AYMOD FUARI'NIN AYAKKABI SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK
Aynı şekilde bu yıl 65.sini düzenleyeceğimiz AYMOD Moda Fuarı sektör açısından önemli bir fuar. Çevre ülkeler tarafından takip ediliyor. Bu sene 400’e yakın firmamızla AYMOD’u açmaya odaklandık. 30-35 tane ülkeden hem derneğimiz hem ihracatçılar birliğimiz hem de ticaret bakanlığımızdan destek ile alım heyeti organizasyonları yapıyoruz sektörümüz bir çok yabancı misafiri karşılamak üzere hazırlıklarını tamamladı. Büyük bir heyecan ve enerji ile fuarı beklemekteyiz.
Türkiye dünyada önemli bir üreticidir. Yıllık 550 milyon çiftlik üretimi ile dünyada 6. Avrupada 1. üretim merkeziyiz. İhracat rakamlarına bakılacak olursa 280 milyon çift ayakkabıyı ihraç eden bir ülke olarak dünyada ihracat anlamında 5.büyük ihracat merkeziyiz.''
Sektörümüz günlük duvarların arkasına saklanmamış uluslararası rekabetten de kaçmamıştır. Pandemi ile birlikte uzak doğu menşeili alım mekanizmasının kırıldığını zayıfladığını gördük. Alıcılar artık çok uzak yerlerden sipariş vermek yerine konteynır fiyatlarının da artmasıyla daha yakın yerlerden alışveriş yapma tedarik etme noktasına geldiler. Burada da Türkiye Avrupa için çok yakın bir üretim merkezi. Daha gidecek yolumuz var potansiyelimiz yüksek.
Pandemiye rağmen İspanya’ya 65 milyar dolarlık bir ihracatımız oldu. Ayakkabı sektörü tek bir pazar ve tek bir bölgede değil özellikle Avrupa pazarlarında etkin olmaya başladı.
PANDEMİDE AYAKKABI SEKTÖRÜ
Pandemide tüm dünyada ayakkabı sektöründe bir yavaşlama oldu bizim de ihracatımızda parasal anlamda değer bazlı bir düşüş görülse de adetsel bazlı bir düşüş görülmedi bu da çok sevindirici bir durum oldu. Elbette tedarik zincirinde özellikle plastik hammaddeye dair bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Döviz anlamında yapıştırıcılarımızda tabanlarımızda suni derilerimizde ciddi bir artış oldu. Bunların da zaman içerisinde belirli bir dengeye geleceğini umuyoruz. Sorunlarımız var ama ayakkabı sektörünün bu durumu aşacağına inanıyoruz.
KROMLU DERİ 450-500 MİLYON DOLARLIK BİR POTANSİYEL
Bir tek kromlu yani yarı işlenmiş derimizin yurt dışına ihraç edilmesi söz konusu bu ayakkabı sektörünün önemli bir hammaddesi. Bu hammaddenin yarı işlenmiş bir deri olarak gitmesi ülkeye 45-50 milyon dolarlık ülkeye belki bir döviz kazandırır ancak bunun ayakkabı olarak ihraç edilmesi halimde 450-500 milyon dolarlık bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu konu hakkında Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile toplantılar yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde tekrar görüşeceğiz.
Bu ham maddemizin yurt dışına gönderilmeyip yurt içerisinde ayakkabı olarak değerlendirilmesi konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Devletimizden de bu konuda yardımlarını rica ediyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Comentários