top of page
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • YouTube

TİM Başkanı Gültepe: “Kur Artışı Enflasyona Paralel Olmalı”

Izel Fenerci

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, CNBC-e’ye verdiği röportajda ihracatın yavaş seyrettiğini ve sanayinin zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Gültepe, döviz kurunun enflasyona paralel artması gerektiğini belirterek, bu yıl için %25’lik bir kur artışının yeterli olacağını ifade etti.

İhracatta Hedefler Risk Altında

2025’in ilk iki ayında ihracatta ortalama %2,1 büyüme kaydedildiğini belirten Gültepe, 280 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için en az %7 büyüme gerektiğini vurguladı. Yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle sanayinin en fazla zarar gören sektör olduğunu ifade eden Gültepe, Şubat ayında sanayi üretiminde %1,5 daralma yaşandığını ve Ramazan ayındaki sipariş düşüşlerinin hedefleri daha da zorlaştıracağını belirtti.

“Kur Yıllık %25 Artsa Yeterli Olur”

Döviz kurunun son bir yılda %15 arttığını hatırlatan Gültepe, enflasyonun ise neden %25 seviyesinde kalmadığını sorguladı. Sanayide rekabetçiliğin azaldığını, siparişlerin düştüğünü ve özellikle Avrupa pazarında talep daralması yaşandığını söyledi. Türkiye’nin Doğu Avrupa ülkelerinden bile pahalı hale geldiğine dikkat çeken Gültepe, asgari ücret artışlarının kurdaki yükselişe yansımadığını ifade etti. “Kur artışı yıllık %14-17 seviyelerinde kaldı ancak enflasyon %40’lara ulaştı. Bu dengesizlik sanayiyi zorluyor” dedi.

Kurun enflasyona paralel hareket etmesi gerektiğini belirten Gültepe, “Bu yıl döviz kuru %25 yükselse yeterli olur. İşçilik maliyetleri artarken kurun düşük kalması, sanayiciyi rekabet gücünden uzaklaştırıyor” diye konuştu.

Tekstilde 300 Bin Kişilik İstihdam Kaybı

Sanayideki sıkıntılar nedeniyle hazır giyim ve tekstil sektöründe kapasite kullanım oranlarının düştüğünü söyleyen Gültepe, bu alanda 300 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını belirtti. Otomotiv, makine ve kimya sektörlerinde de daralma olduğunu vurguladı.

“Sanayi Yoruldu, Yeni Politikalar Gerekli”

Reeskont kredilerindeki artışın sanayiye yeterince destek sağlayamadığını dile getiren Gültepe, Türkiye’nin üretim maliyetleri nedeniyle ithalata yöneldiğini söyledi. Ekonomik politikaların sanayiyi destekleyecek şekilde yeniden ele alınması gerektiğini belirterek, “Enflasyonu %20’ye düşürsek bile bunun sanayiye etkisini değerlendirmeliyiz” dedi.

Sanayinin ayakta kalabilmesi için yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğunu belirten Gültepe, “Oyundan düşen sanayiyi tekrar oyuna almamız gerek” diyerek ekonomik kararların sanayinin rekabet gücünü koruyacak şekilde şekillendirilmesi gerektiğini vurguladı.


 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


ASAP Logo beyaz.png

Subscribe to Receive Our Latest Tech News

About Us

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

© 2023 by TNO. Proudly created with Wix.com

bottom of page