top of page
Izel Fenerci

Yeni Üretim Modelleri Geliyor

İTKİB'in haberine göre; Covid-19 salgınının getirdiği sorunlarla beraber hazır giyim markaları ve tedarik zincirleri sarsıldı.


Mağaza kapanmalarından elde kalan ürün stoklarına, sipariş iptallerinden fabrika kapanmalarına kadar birçok etken marka ve üreticileri yeniden düşünmeye iterken, yeni, daha akıllı üretim modelleri ön plana çıkıyor. Satışların online kanallara kayması ve perakendecilerin sürekli yeni ürünler çıkarma zorunluluğu nedeniyle, ABD ve Avrupa’da alışveriş kalıpları ve davranışları da değişiyor. Dijitalleşme, büyük veri ve analitik araçlar şirketlere krizin ötesinde bakmalarını, rekabet avantajı elde etmelerini ve tüketici davranışlarıyla ilgili daha sağlıklı öngörülerde bulunmalarını sağlıyor. Birçok şirket, tedarik zinciri şeffaflığını artırabilmek amacıyla “Blockchain” ve “RFID” çözümlerine yöneliyor. - Hong Kong merkezli iplik üreticisi Novetex Textiles firması, mevcut ve yeni teknolojileri birleştirerek tekstil atıklarından geri dönüştürülmüş elyaf üreten bir mekanik geri dönüşüm süreci geliştirdi. Bu sistem su harcamıyor, atık su üretmiyor ve kimyasal atık da çıkarmadığı belirtildi. Sektördeki bir bir başka gelişme İsveç markası Monki’nin yeni “Green Machine” icadı yeni bir tekstil geri dönüşüm teknolojisi getirdi.

Bu teknoloji, Monki ile H & M Vakfı ve Hong Kong Hazır giyim ve Tekstil Araştırma Enstitüsü arasındaki iş birliğinin ürünü olmakla birlikte bu hidrotermal sistem ilk defa geri dönüştürme sürecinde kullanılıyor. Ayrıca AB’de 3 yıllık yeni bir pamuk projesi hayata geçirilmiş olup bu projeyle döngüsel moda üretimi hedeflendiği belirtiliyor. Projenin maddi boyutu 6,75 milyon euro değerinde ve projeye 12 firma katılıyor. Hazırgiyim sektöründe bir diğer değişim de kitlesel üretimden müşteriye özel esnek üretime geçiş süreci oluyor.

Yeni trend müşteri isteklerine daha çok uyum gösterme, daha az stok, esnek ve daha verimli üretim şekli haline gelecek. Üç boyutlu printer firması Stratasys ise, müşteriye uygun moda tasarımı geliştirmek için Polyjet Teknolojisi kullanıyor ve ticari olarak da bu teknoloji uygulanıyor. Levis markası İngiltere’de yeni konsept bir mağaza geliştirdi. Bu konseptte kullanılmış denim ürünü tamir edilerek, yeniden yeni ürün olarak sektöre kazandırılıyor. Hazır giyim markası Unsp'un 3 boyutlu tarama algoritması ile ve cep telefonu taraması modeli kullanarak, tüketicilerin istedikleri her yerden tarama yaparak kendilerine uygun denim ürün seçmelerini sağlıyor. Sektörde diğer bir trend de kitlesel üretim yerine talep üzerine kısaca siparişe göre üretim oluyor. Alabama merkezli ABD’li OnPoint firması, geliştirdiği yeni teslimat sistemiyle markaların hazırgiyim siparişlerini iki günde kapılarına ulaştırıyor. - Küçük firmalar da talep üzerine üretim modelinin ne kadar etkili olabileceğini gösteriyor. Kanadalı ayakkabı firması Native Shoes, MIT ile iş birliği yaparak sipariş üzerine 3 boyutlu printer ile üretim yapıyor. - Reebok firması yeni bir sipariş ve üretim sistemi ile müşterilerini de üretim sürecine dahil etmekte ve onların istek ve taleplerine göre tasarımlarını geliştiriyor. Hazır giyim sektöründe küresel çapta diğer bir gelişme de akıllı üretim alanı oldu. Firmalar daha akıllı üretim ve akıllı tedarik zinciri için otomasyon, yapay zeka, 3 boyutlu yazıcı ve robotik yatırımları yapıyor. Çinli e-ticaret devi Alibaba Eylül ayında Xunxi Dijital fabrikasını açtı. Bu fabrikada Alibaba gerek yapay zeka algoritması, gerekse diğer dijital çözümler uygulayarak yeni teknolojiler kullanıyor.




33 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page