Milliyet’in haberine göre; Türkiye’de artan hammadde fiyatlarının uluslararası piyasalarda da arttığını ancak Türkiye’ye yansımasının çok daha yüksek olduğunu söyleyen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel “İmalatta en çok kullanılan hammadde ve ara mallardan pamuk ipliğinin kilosu son bir yılda 2.9 dolardan 5.75 dolara, PVC’nin tonu 900 dolardan 3 bin 750 dolara yükseldi. Diğer petrokimya ürünlerinin fiyatı da en az yüzde 100 arttı” diyerek durumu bildirdi.
“Çözüm Üretilmezse Raf Fiyatları Artmaya Devam Edecek.”
Öncel yaptığı açıklamaya “Ekimde organize perakende sektöründe geçen yılın aynı dönemine göre ortalama yüzde 60 70 ciro artışına karşın mevcut tablonun sürdürülebilir olmadığını ve ham madde krizine çözüm üretilememesi durumunda, raflardaki ürün fiyatlarının artmaya devam edeceğini ayrıca mağazaların ayakta kalma şansının ise azalacağını” sözlerine ekledi.
Adet Satışlar en az %8 Düşüşte
Markaların adet satışlarının 2019’a göre ortalamada %8-%10 daha geride olduğu belirtildi. Öncel ek olarak;
“Cirolarda % 60 -%70 yukarıda olmamız kimseyi yanıltmamalı. Çünkü Ekim 2020’de pandemi etkisi ile markalarımızın önemli bir bölümünün 2019 cirolarının yüzde 80’inini bile yapamadığını unutmamamız gerekiyor. Ekim cirolarından da genel olarak memnunuz. Ancak küresel bir sorun olmakla birlikte Türkiye’de daha çok hissedilen ve döviz bazında da artmaya devam eden hammadde maliyetleri bizi endişelendiriyor.” Diyerek durumun ciddiyetini vurguladı.
Perakende sektöründe endişe sürüyor.
Comments