top of page
  • Izel Fenerci

Adidas Yeezy ürününü Yeezy adı olmadan satmaya devam edecek.

Adidas’ın Kanye West ile yollarını ayırma kararının ardından şirket geçen hafta büyük ölçüde Yeezy hattının durdurulması nedeniyle 2022 gidişatını değiştirdi.

bu olay 500 milyon avroya (basım zamanında 502,3 milyon dolar) ve net gelirde 250 milyon avroya mal olabilecek bir hamle olduğu konuşuluyor.

Yeezy şirketin kârını yarıya indiriyor. Adidas şimdi para biriminden bağımsız gelirlerin düşük tek haneli bir oranda büyümesini, brüt kar marjının yaklaşık %47, işletme marjının yaklaşık %2,5 ve net gelirin 250 milyon avroya ulaşmasını bekliyor.Ancak analistlerle yapılan bir görüşmede, Finans Direktörü Harm Ohlmeyer, Adidas'ın geçmiş, şimdiki ve gelecekteki tasarımların "fikri haklarının tek sahibi" olduğunu ve gelecek yıldan itibaren Yeezy adı hariç bunlardan yararlanacağını açıkça belirtti. Ekteki bir sunuma göre bu, telif ücretlerinde ve pazarlama ücretlerinde yaklaşık 300 milyon avro tasarruf sağlayacak.

Yeezy ile ilgili uzmanlar konuştu.

Yeezy’i bırakmak Adidas'ın karşı karşıya olduğu tek problem değil. Spor malzemeleri devi, Ukrayna'daki savaşın, navlun gibi artan masraflar, aşırı stok yükü ve tehlikeli bir küresel ekonominin de temkinli görünümüne dikkat ettiğini kaydetti.

Ohlmeyer, şirketin atletizm alanındaki güçlü yönlerine dikkat çekerek uzun vadeli sonuçları küçümsemeye çalıştı. Adidas, dramatik kayıptan çekinmiyor ve Gucci ile yeni ortaklığı gibi diğer markalar ve etkileyicilerle işbirliklerini sürdürmeye devam edecek.Adidas'ın mevcut Yeezy envanterinden yararlanma planları halen devam ediyor ancak bu ve diğer ürün gruplarını ölçeklendirmek, şirketin "Yaklaşık 1,2 milyar avronun büyük çoğunluğunu" ve gelecek yıl yaklaşık 400 milyon avroluk karı telafi etmesine yardımcı olabilir, dedi. * Bir analist, “800 milyonluk bir etkiden veya bahsettiğiniz 1 milyardan çok uzaktayız” dedi. * Ancak Adidas, Yeezy tasarımlarını yasal olarak kullanabiliyor olsa da, bunun gerekli anlamına gelmez.

Görüşmedeki analistler, Yeezy adı olmadan şirketin Yeezy ayakkabılarının aldığı fiyatları alıp alamayacağını sorguladı.

“Adidas, mevcut Yeezy ürünlerinin tasarım haklarının tek sahibi olduğunu iddia ediyor, ancak her zaman West ile eş anlamlı olacakları için kendi markası altındaki ürünleri yeniden üretmekten kaçınmalı ve bu durum da muhtemelen müşteri talebinin azalmasına neden olacak.”

GlobalData Giyim Analisti Darcey Jupp, e-postayla gönderilen yorumlarda şu sözleri söyledi;

"Yeni CEO Bjørn Gulden'in önünde zorlu bir iş var, çünkü markanın eksik olacak Yeezy gelirindeki boşluğu kapatmak için uygun bir ürün bulması gerekiyor, ancak Gulden'in liderliğindeki rakip marka Puma'nın başarısı Adidas için biraz iyimserlik sağlamalı." diyerek düşüncelerini belirtti.


30 görüntüleme0 yorum
bottom of page