top of page
  • Yazarın fotoğrafıASAP HABER

ABD Perakende Satışları Eylül'de Ağustos'a Göre Sabit Kaldı, Geçen Yıla Göre %8,2 Arttı.

ABD perakende satışları Eylül ayında geçen aya göre “neredeyse değişmedi”, ancak yine de geçen yılın seviyelerinin oldukça üzerindeydi. ABD Sayım Bürosu'nun aylık raporuna göre, Eylül ayında toplam perakende satışlar 684 milyar dolardı. Bu, 684 milyar doları yansıtacak şekilde değiştirilen Ağustos ayına göre %±0.5'lik bir değişime işaret ediyor. Ancak satışlar Eylül 2021'e göre %8.2 arttı. Ağustos ayındaki aylık %0,4 ve yıllık %9,4 artışları Eylül ayı rakamları takip ediyor. Üç aylık hareketli ortalamada, satışlar yıllık bazda %9,2 arttı.

NRF başkanı ve CEO'su Matthew Shay konu ile ilgili;

“Eylül perakende satışları, artan faiz oranları, kalıcı enflasyon, siyasi belirsizlik ve değişken küresel piyasalarda bile tüketicilerin hanehalkı öncelikleri için harcama yaptığını doğruluyor" dedi.

"Tatil sezonuna girerken, alışveriş yapanlar dolarlarını artırmak için giderek daha fazla fırsat ve indirim arıyor ve perakendeciler bu talebi şimdiden karşılıyor."

Sayım raporu, Temmuz 2022 ile Eylül 2022 arasında toplam satışların 2021'deki aynı döneme göre %9,2 arttığını gördü. Harcama rakamlarının enflasyona göre ayarlanmaması, benzin gibi kategorilerdeki bazı büyük harcama artışlarını açıklıyor. Satışlar Eylül 2021'e göre %20,6 arttı. Perakende içinde, satışlar Ağustos ayına göre %0,1 düştü ve Eylül 2021'e göre %7,8 arttı. Mağaza dışı perakende satışları geçen yıla göre %11.6 arttı. Shay'e göre, Çin tarifelerinin kaldırılması, işçi eksikliğini gidermek için akıllı göçmenlik reformunun yürürlüğe girmesi ve tedarik zinciri esnekliğine yapılan yatırımların artırılması, tüketiciler ve ekonomi üzerinde anında bir etkiye sahip olabilir ve olacaktır. "Biden yönetimi, enflasyonist baskıyı hafifletmek ve Amerikan aileleri için maliyetleri düşürmek için politika önlemleri almalı" dedi. Bu rapor, Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun Eylül ayında barınma ve gıda maliyetleri artmaya devam ederken enflasyon baskılarının ABD ekonomisi üzerinde ağırlık yaratmaya devam ettiğini gösteren verileri yayınlamasından bir gün sonra geldi. Büronun en son Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), fiyatların geçen aya göre %0,4 ve geçen yılın aynı dönemine göre %8,2 arttığını gördü. Değişken gıda ve enerji maliyetleri hariç, Çekirdek TÜFE Ağustos ayına göre %0,6 ve 2021'in aynı ayına göre %6,6 arttı. Federal Rezerv, bu yıl enflasyonu düşürmeyi ve ekonomiyi yeniden dengeye getirmeyi amaçlayan çok sayıda faiz artırımı yürürlüğe koydu. Piyasalar, merkez bankasının yıl sonuna kadar faiz oranlarını 1,5 puan daha artırmasını bekliyor.


5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page