top of page
  • Izel Fenerci

"İnditex Çalışanları Maaş ve Çalışma Koşullarını Protesto Etmek İçin Sokaklara Döküldü"

Dünya genelinde Zara, Oysho, Bershka, Stradivarius gibi ünlü markaları bünyesinde barındıran İspanyol tekstil devi İnditex'e ait mağazalarda çalışan personel, maaş ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eyleme geçti. İspanya'nın önde gelen sendikaları CCOO ve UGT'nin desteklediği eylem, Madrid, Barselona, Sevilya, Valensiya, Bilbao, Las Palmas ve Vigo gibi önemli şehirlerdeki İnditex mağazalarında gerçekleştirildi. Çalışanlar, yerel saatle 12.00'de işlerini bırakarak şirketin çalışma politikalarına karşı çıktı.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce, kısa dönemli sözleşmeler ve maaş artışı talebiyle benzer bir eylem yapan ve asgari yıllık maaşın 18 bin avro olarak belirlenmesiyle eylemlerini sonlandıran İnditex çalışanları, verilen sözlerin tutulmaması üzerine yeniden eylem yapma kararı aldı. 2023 yılında 5 milyar 381 milyon avro net kar açıklayan şirketin, elde ettiği bu yüksek kazançlara rağmen çalışanlarına hak ettikleri değeri vermediği ve taahhütlerini yerine getirmediği iddia edildi.

Sendika temsilcileri, İnditex ile Temmuz 2023'te imzalanan eşitlik planındaki taahhütlerin kasıtlı olarak geciktirildiğini ve yerine getirilmediğini öne sürerken, mağaza çalışanlarının grubun büyüklüğüne uygun muamele talep ettiklerini ve mevcut koşullardan duydukları memnuniyetsizliği dile getirdi. İnditex çalışanları, eylemlerinin ikinci aşamasının 7 Nisan'da, şirketin merkezinin bulunduğu Coruna kentinde yapılacağını açıkladı, böylece şirket yönetimine karşı seslerini daha güçlü bir şekilde duyurmayı amaçlıyor.


10 görüntüleme0 yorum
bottom of page