top of page
  • Izel Fenerci

Avrupa'da Perakende Ticaret Daralıyor: Hem Yıllık Hem de Aylık Azalışlar Gözlemlendi.

Avrupa genelinde perakende ticaret sektörü, hem geçen yılın aynı ayına hem de bir önceki aya kıyasla daralmaya devam ediyor. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayınlanan Şubat 2024 tarihli verilere göre, Avro Bölgesi'nde perakende ticaret hacmi Ocak 2024'e göre %0.5, Avrupa Birliği genelinde ise %0.4 oranında azaldı. Yıllık bazda ise, Avro Bölgesi'nde Şubat 2023'e kıyasla %0.7, AB'de ise %0.2'lik bir düşüş yaşandı.

Bu düşüşte en büyük etken, özellikle otomotiv yakıtlarında görülen keskin düşüş oldu. Otomotiv yakıtlarını sırasıyla gıda ve tütün ürünleri izledi. Ocak - Şubat 2024 dönemi incelendiğinde, perakende ticaret hacminde en büyük daralmayı %1.9 ile Almanya, %1.8 ile Belçika ve %1.1 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi yaşarken; en yüksek artışı ise %1.4 ile Polonya, %1.2 ile Hırvatistan ve %1 ile Estonya kaydetti.

Yıllık değişim incelendiğinde, Belçika, Slovenya ve Finlandiya perakende ticarette en büyük daralmayı yaşayan ülkeler olurken; Hırvatistan, Romanya ve Lüksemburg ise en fazla artış gösteren ülkeler olarak öne çıktı. Bu veriler, Avrupa perakende pazarının mevcut ekonomik koşullar altında nasıl bir değişim içinde olduğunu gözler önüne seriyor.


2 görüntüleme0 yorum
bottom of page