top of page
  • Izel Fenerci

Deri Sektöründe Talep Düşüşü: EDMİB Başkanı Erkan Zandar Durumu Değerlendirdi.

EDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, mali genel kurul toplantısında deri ve deri mamulleri sektörünün küresel ölçekte yaşadığı zorlukları ele aldı. Zandar, enflasyon ve küresel ekonomik resesyonun etkileriyle dünya genelinde ürünlere olan talebin düştüğünü vurgulayarak, "Bedavaya versek de alan yok," dedi.

Türkiye’nin 2023 yılında deri ve deri mamulleri ihracatı %9,5 oranında düşüşle 2 milyar 56 milyon dolardan 1 milyar 860 milyon dolara geriledi. 2024 yılının ilk çeyreğinde ise bu düşüş daha da artarak %28'lik bir ihracat kaybı yaşandı ve ihracat rakamı 568,6 milyon dolardan 409,5 milyon dolara indi.

Pandemi sonrası yüksek siparişler alan ithalatçıların stoklarını eritememesi ve finansman sorunları yüzünden yeni sipariş vermemeleri, ihracat rakamlarında düşüşe neden oldu. Zandar, "Kimse sermayesini ürüne bağlamak istemiyor," diyerek, sektördeki genel tedirginliği dile getirdi.

Öte yandan, Ege Bölgesi'nin ihracat performansı Türkiye geneline göre daha iyi durumda. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı ihracatı %4,8 düşüşle 191 milyon dolardan 182 milyon dolara geriledi. Ege Bölgesi'nin ihracat düşüşü 2024 yılının ilk çeyreğinde de %18 ile sınırlı kaldı. Zandar, sanal ve fiziki pazarlama faaliyetlerinin bu süreçte önemli rol oynadığını belirtti.

EDMİB, moral bozukluğunu gidermek amacıyla düzenlenen "Deri İhracatının Yıldızları Ödül Töreni"nde 2023 yılında 1 milyon dolar üzeri ihracat yapan 39 üye firmayı ödüllendirdi. Ayakkabı sektörü bu ödüllerin çoğunu alırken, saraciye ve deri konfeksiyon sektörleri de öne çıkan diğer alanlar oldu.


7 görüntüleme0 yorum
bottom of page