top of page
  • Izel Fenerci

Gençler Artık Nike'dan Sıkılmış Olabilir: New Balance ve Hoka Dikkatlerini Çalıyor.

Nike bu baharda hâlâ gençlerin ayakkabı ve giyimde en çok tercih ettiği marka olmaya devam ediyor.

Nike, genç alıcılar arasında hâlâ en popüler ayakkabı markası olmasına rağmen, New Balance ve Hoka gibi markalar bu atletik devi tahtından indirmekle tehdit ediyor.

Piper Sandler’ın bu bahar gerçekleştirdiği 47. yarı yıllık anketine yanıt veren 6,020 ABD'li gencin verilerine göre, Nike gençlerin favori ayakkabı ve giyim markaları arasında ilk sırada yer aldı. Nike, aynı zamanda Piper Sandler’ın önceki üç anketinde de ayakkabı ve giyim tercihlerinde üst sıralarda yer aldı, bu anketler gençlerin favori markalarını ve web sitelerini de sıraladı.

Ancak, üst sıradaki yerine rağmen, Nike bu ankette birkaç yıl içinde ilk kez her kategoride pay kaybetti. Nike’ın zihin payı — tüketici farkındalığı için bir ölçüt — geçen yıla göre 190 baz puan ve Piper Sandler’ın sonbahar anketine göre 230 baz puan azaldı. Bu sırada, New Balance zihin payı kazandı. Atletik ayakkabı kategorisinde, üst gelir grubundaki gençler arasında On Running ve Hoka zihin payı kazanırken, Nike aynı grupta bu kategoride zihin payını kaybetti.

Ankette, "Nike sonbaharda ‘atletik’ marka tercihlerinde pay kaybetti ve şimdi genel marka zihin payında zayıflık görmeye başlıyoruz, Bu pay kayıplarının Nike’ın ürün yeniliğindeki gerilemesinin bir sonucu olduğunu düşünüyoruz.”denildi.

Nike, son zamanlarda yenilikçi yeni ürünlerin eksikliği nedeniyle eleştirilere maruz kaldı. Eleştirilere yanıt olarak Nike, geçtiğimiz ay tüketicileri kazanmak için “çok yıllık bir yenilik döngüsü” oluşturma planını duyurdu. Bu plan, şirketin Hoka, On Running ve Brooks gibi yenilikçi markalara performans koşu pazarında pay kaybettiği birkaç çeyrekten sonra geldi.

Giyimde, Nike ankette en üst marka için oyların yüzde 34'ünü aldı (sonbaharda yüzde 35'ten düşerek), ardından American Eagle yüzde altı ve Lululemon yüzde beş ile geldi. Bunları yüzde üçer pay ile Shein ve Hollister izledi. Nike’ın ayakkabıdaki oy oranı yüzde 59 idi ancak bu oran sonbahardaki yüzde 61'lik payından düşmüştü. Adidas ve Converse yüzde yedişer pay ile ikinci sırada yer aldı, ardından New Balance yüzde beş ve Vans yüzde üç ile geldi. Crocs, ayakkabı markaları arasında altıncıdan yedinci sıraya düştü ve Skechers, geçen bahardan bu yana 16. sıradan bu baharda 15. sıraya yükseldiği sonbahar anketinde 14. favori ayakkabı markası oldu. Yeni halka açılan Birkenstock, genellikle sonbahar anketinde daha iyi performans gösterirken, bu bahar 10. sırayı aldı, geçen bahardan 15. sıradan yükseldi. Ankette, "Birkenstock'un Boston Terliği'nin popülaritesi de dah il olmak üzere daha fazla kapalı burunlu teklifleri, markanın İlkbahar/Yaz sandalet sezonu dışında güçlü bir şekilde rezonans göstermesini sağladı," denildi.

Genel olarak, ankete göre gençlerin ayakkabı harcamaları yıldan yıla yüzde 1 azaldı. Ortalama gelirli gençlerin harcamaları yüzde 3 azalırken, üst gelir grubundaki gençlerin ayakkabı harcamaları yüzde 5 arttı.


2 görüntüleme0 yorum
bottom of page